gotowanie

Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta to podstawowy element odchudzania. Bez zdrowej diety ani rusz. Wprowadzenie zmian w naszym jadłospisie to pierwszy krok do zdrowia i piękniejszej sylwetki. Wiemy jednak, iż rozpoczynanie diety bywa trudne i stresujące. O czym należy pamiętać podczas planowania diety i odchudzania?

Skąd te nadprogramowe kilogramy?

Zanim zaczniemy komponować swoją dietę, warto na samym początku zadać sobie pytanie, skąd wzięły się nasze dodatkowe kilogramy, których obecnie chcemy się pozbyć. Rzeczywistość daje nam kilka powodów. Dodatni bilans kaloryczny, regularne podjadanie, spowolniony metabolizm czy spożywanie zbyt dużej ilości produktów o wysokim indeksie glikemiczny – to wszystko sprawia, że nie mamy szans na utrzymanie pięknej i smukłej sylwetki. Czasem też przeszkodą w chudnięciu są ukryte choroby, najczęściej jednak jest to niezdrowa dieta. Aby tego uniknąć, nasza dieta indywidualna powinna być wolna od słodyczy, fast-foodów, białego pieczywa, wysokoprzetworzonych produktów i tłustego mięsa. Na początku procesu odchudzania zaleca się także rezygnację z produktów o wysokim indeksie gliemicznym, które zawierają mnóstwo węglowodanów.

Zmiana naszych nawyków nie jest łatwa. Jeśli nie możemy sobie z tym samodzielnie poradzić, warto zamówić catering dietetyczny z dowozem w Warszawie, który bez problemu wprowadzi nas w tajniki zdrowej diety, bez naszego zaangażowania. Dieta pudełkowa to różnorodne oferty do wyboru, w których każdy znajdzie coś idealnego dla siebie.

Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie?

Podstawą każdej diety są białka. Proteiny to kluczowy składniki odżywczy, ułatwiający odchudzanie oraz budowanie tkanki mięśniowej. Białka mają złożoną strukturę, dlatego są bardzo długo trawione. Proteiny powinny stanowić 20-30% naszej diety. Ich zdecydowanie najlepszymi źródłami są jajka, chude mięso, ryby, nabiał i rośliny strączkowe. Z reguły głównym źródłem energii dla naszego organizmu są węglowodany, które powinny stanowić 50-60% naszego dziennego jadłospisu. Trzeba jednak mieć na uwadze, iż węglowodany mogą być nie tylko naszym przyjacielem, ale również wrogiem. Musimy być świadomi źródła węglowodanów. Najkorzystniejsze są produkty o niskim indeksie glikemiczny, czyli zboża i część owoców. Ostatnim składnikiem naszej diety jest tłuszcz, jednak mowa tutaj o zdrowym tłuszczu, który znajdziemy w tłustych rybach, nasionach, orzechach i olejach roślinnych.

Mity, na które powinniśmy uważać

Na temat diet krążą różne krzywdzące mity, na które powinniśmy być wyczuleni. Jeden mit mówi o dietach, które pozwalają schudnąć tylko z niektórych części ciała. Niestety, taka dieta faktycznie nie istnieje. Każde odchudzanie wpływa na całokształt sylwetki, nie na konkretną jej część. Inaczej natomiast ma się to do treningów siłowych. Jeśli będziemy ćwiczyć konkretne mięśnie, a zaniedbamy inne, wtedy te trenowane się powiększą, a te nietrenowane będą miały nadal takie same wymiary. Kolejnym mitem jest zakaz jedzenia po 18. Możliwe, że działa to u osób, które kładą się spać o 20 lub 21, jednak w przypadku osób idących spać o 23 czy północy, lekka kolacja w godzinach 20-22 jest wskazana.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here