Opieka nad seniorem to ogromne wyzwanie. Szybkie tempo życia, obowiązki rodzinne oraz inne ważne aktywności sprawiają, że często dzieci lub wnuki nie są w stanie zapewnić fachowej i kompleksowej opieki swoim bliskim w podeszłym wieku. Chodzi tu bowiem nie tylko o spędzanie czasu z seniorem, ale też zatroszczenie się o jego potrzeby – między innymi związane z odpowiednim wyżywieniem. W wielu sytuacjach, najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług, jakie oferują dobre domy opieki dla seniorów. Jak wygląda dieta w takich placówkach?
Dom opieki Mazowieckie – kompleksowe wyżywienie
W przypadku starszych osób podobnie jak dorastającej młodzieży, prawidłowo skomponowana dieta jest niezwykle istotna. Umożliwia ona zachowanie optymalnej kondycji zdrowia – zarówno, jeśli chodzi o aspekty psychiczne, jak i fizyczne. Odpowiednio zbilansowana dieta może wpływać na sprawność motoryczną oraz umysłową starszych osób, dzięki czemu umożliwi im cieszenie się pełnią życia aż do później starości. Co ciekawe, już osoba po ukończeniu 60 roku życia potrzebuje około 40% mniej kalorii niż dwudziestolatek. Nie oznacza to jednak, że wraz z wiekiem powinniśmy jeść mniej – ważne jest jednak to, aby zachowywać równowagę między spożywanym pokarmem, a jego wartością odżywczą. Przypadkowa, monotonna dieta może nawet doprowadzić do niedożywienia. Często jednak młodzi nie mają czasu ugotować pożywnego posiłku dla siebie i posiłkują się dostawami do domu, tym bardziej nie są w stanie zapewnić zróżnicowanej diety swoim bliskim w podeszłym wieku. Właśnie dlatego coraz więcej osób decyduje się na skorzystanie z kompleksowych usług, jakie oferują dobre domy opieki. W placówkach takich senior otrzymuje całodobową pomoc medyczną, a nad doborem odpowiedniego menu czuwają lekarze i dietetycy.
Jak wygląda menu w domu opieki dla seniorów?
Dom opieki Mazowieckie dba o zapewnienie podopiecznym starannie przygotowanych, zbilansowanych posiłków – i to kilkakrotnie w ciągu dnia. Często seniorzy mają do wyboru kilka posiłków, dzięki czemu mogą wybrać to, co przypadnie im do gustu. Aby wyżywienie było zdrowe, obejmuje świeże owoce i warzywa, rośliny sezonowe oraz wysokiej jakości mięso. Potrawy są lekkostrawne, aby nie obciążały pracy żołądka i jelit. Dominują gęste zupy oraz warzywa gotowane na parze, które nie sprawiają problemu nawet osobom z niepełnym uzębieniem. Uwzględniane są też nietolerancje pokarmowe oraz alergie seniorów. Jednak smaczne i zdrowe posiłki to nie jedyna zaleta domów opieki – wiele osób ceni to, że są one spożywane w miłym gronie. Seniorom w takich placówkach nie towarzyszy samotność – każdy posiłek to okazja do wymienienia doświadczeń i dzielenia się historiami swojego życia.