Sód jest mikropierwiastkiem, który jest niezbędny naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim odpowiada za gospodarkę wodną, jednak to nie jest jego jedyna funkcja. Jego niedobór może prowadzić do odwodnienia, zaś nadmiar do nadciśnienia tętniczego.

Jak działa sód – rola sodu w organizmie człowieka?

Jak już wspomniałam sód jest niezbędny naszemu organizmowi. Reguluje gospodarkę wodną organizmu, odpowiada za stan uwodnienia komórek oraz odgrywa ważna rolę w utrzymaniu pobudliwości komórek nerwowych i mięśniowych. Chroni również nasz organizm przed utratą płyną, a wraz z potasem dba o właściwe ciśnienie osmotyczne we krwi.

„Choroby sodowe”

Niedobór sodu (hiponatremia) – najczęściej spowodowana biegunką lub wymiotami. Duża utrata sodu następuje również potem podczas wysiłku fizycznego.

Objawy:

  • zaburzenia pracy serca,
  • skurcze,
  • zawroty głowy.

Nadmiar sodu w organizmie to hipernatremia. Powoduje on zwiększenia ciśnienia oraz jest bezpośrednią przyczyną obrzęków.

Gdzie znajdziemy sód?

Głównym źródłem sodu są produkty przetworzone, jak np. zupki chińskie, Vegeta, kostki bulionowe, pasztety, czy parówki.

Sód, a potas – związek idealny?

Nasz organizm broi się przed zbyt dużo ilością sodu usuwając go wraz z moczem. Sytuacja zmienią się jednak, kiedy spożywamy zbyt dużo sodu, a mamy małą ilość potasu w organizmie. Wtedy dzieję się zupełnie inaczej. Pomimo dużego stężenia sodu nasz organizm nie usuwa go z moczem, aby nie pozbyć się potasu, którego i tak mu brakuje. W naszym organizmie więc zatrzymuje się sód wraz z potasem, które powodując zatrzymanie wody, wzrasta ciśnienie krwi i praca serca jest utrudniona.

Polska jest jednym z krajów, które spożywają o wiele za dużo sodu. Zalecane spożycie to 2-2,3 g na dobę, podczas gdy Polacy spożywają go aż 4-5 g!

Pamiętajcie również, że wszystkie fast-foody i przekąski takie jak chipsy czy paluszki zwiększają ilość sodu w naszym organizmie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here